Головна  →  Новини  →  16 травня 2019

З ДНЕМ ВИШИВАНКИ, УКРАЇНО!

З ДНЕМ ВИШИВАНКИ, УКРАЇНО!

   Кожна держава має свої розпізнавальні символи: герб, прапор, гімн. Крім державних символів, існують також народні символи України: калина, вишитий рушник.  Але вишивка - це живий подих космічної таємниці, закодованої у давній культурі наших предків. Саме наші пращури своїм вишиванням на одязі створили своєрідний оберіг для тіла і душі, для землі, на якій жили і творили для нас.

   Художнє обдарування українського народу, вершини його мистецького хисту повною мірою виявляються в народній вишивці, яка є скарбницею вірувань, звичаїв,  духовних устремлінь народу. А сьогодні – це одне з масових і найбільш улюблених видів мистецтва. Вишиті вироби прикрашають одяг, побут людей, сучасний інтер’єр, це радісне мистецтво і радісна сама праця над його створенням. У виробах вишивальниць захоплює піднесений світ краси і фантазії, поетичного осмислення життя, світ натхненних образів, коріння яких сягає міфології, звичаїв.

  Грецькою мовою слово «вишивка» перекладається як… «космос». Сакральним символам, візерункам і кодам, які переносили ніжні жіночі руки на біле полотно понад 20 тис. років. З давніх віків, з роду в рід і до сьогодні. Саме тому ми так шануємо вишиванку, одягаючи її – пишаємось. Адже наші пращури своїми символами закодували нашу державу на невмирущість, на безконечність і на процвітання.

З ДНЕМ ВИШИВАНКИ, Україно!

 

Перейти до спискуВерсiя для друку